Mukhriz Kata “Air Dicincang Tak Akan Putus”

KUALA LUMPUR: Secara ringkas, Presiden Parti Pejuang Tanahair, Datuk Seri Mukhriz Mahathir menegaskan ‘air yang dicincang, tak akan putus’ – dipercayai merujuk kepada situasi terkini parti itu yang membabitkan tindakan bapanya dan 12 yang lain keluar parti.

Jika diikutkan, peribahasa berkenaan membawa maksud perselisihan antara kaum keluarga tidak akan kekal lama dan pasti akan berbaik semula.

Menerusi ciapan di Twitternya, Mukhriz bagaimanapun tidak menjelaskan lebih lanjut.

Untuk rekod pada Jumaat lepas, bapanya Tun Dr. Mahathir Mohamad bersama 12 kepimpinan parti itu mengambil keputusan keluar dari Pejuang.

Dalam satu kenyataan pada 10 Februari lalu, bekas Timbalan Presiden Pejuang, Datuk Marzuki Yahya berkongsi notis keputusan 13 pemimpin Pejuang keluar parti diberikan kepada Setiausaha Agung Pejuang Datuk Amiruddin Hamzah.

Keputusan itu dibuat berikutan tindakan parti berkenaan memutuskan hubungan dengan Gerakan Tanah Air (GTA).

“Keputusan Pejuang memutuskan hubungan dengan GTA, secara langsung menyingkirkan kami daripada kekal sebagai ahli apabila kami bertindak meneruskan perjuangan di atas landasan GTA.

“Bagi kami, matlamat perjuangan GTA adalah untuk menyatupadukan parti-parti Melayu, badan-badan bukan kerajaan dan orang perseorangan yang berprinsip serta berpegang kepada perjuangan untuk membela agama, bangsa dan tanah air.

“Atas kesedaran ini, kami memilih untuk meneruskan perjuangan itu melalui GTA,” menurut notis berkenaan yang ditandatangani 13 ahli Pejuang.

Sebelum ini, perwakilan Pejuang mengumumkan tarik diri daripada GTA, pada mesyuarat agung kedua parti itu, 14 Januari lalu.

Mukhriz dipetik berkata, keputusan itu juga membolehkan Pejuang mempunyai sedikit masa untuk mengukuhkan parti dalam banyak perkara sebelum ia benar-benar dapat memberi nilai tambah kepada mana-mana parti dalam gabungan berkenaan.

Dr. Mahathir menubuhkan GTA yang turut dianggotai Pejuang pada 4 Ogos tahun lalu untuk menentang UMNO pada PRU15.

Gerakan itu menggabungkan parti-parti politik, badan bukan kerajaan (NGO) dan golongan profesional.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,873FollowersFollow
21,200SubscribersSubscribe

Terkini