Muhyiddin Dakwa Keputusan PRK Serlah Kerajaan Anwar Tak Diterima Rakyat

KUALA LUMPUR: Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa rakyat pada ketika ini tidak teruja dengan Kerajaan Perpaduan yang dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim, berdasarkan keputusan di Pilihan Raya Kecil (PRK) Padang Serai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman semalam.

Dakwanya lagi, undi majoriti Barisan Nasional (BN) yang merosot di Tioman dan majoriti besar PN di Padang Serai menjadi bukti rakyat tidak percaya terhadap gabungan BN dan Pakatan Harapan (PH).

“Majoriti BN merosot hampir separuh di Tioman dan majoriti PN di Padang Serai dua kali ganda majoriti yang dimenangi oleh PH dalam PRU 14.

“Ini bukti rakyat tidak mempercayai gabungan PH dan BN. Mereka tidak yakin dengan kemampuan kerajaan campuran yang diterajui oleh PH ini untuk mentadbir negara,” kata Muhyiddin.

PN, pada semalam mencatatkan kemenangan besar di Parlimen Padang Serai dengan majoriti 16,260 undi.

Calon PN, Datuk Azman Nasrudin mendapat 51,637 undi sekaligus menamatkan penguasaan PH di kerusi itu sejak 2008 dengan calonnya Dr. Mohamad Sofee Razak memperoleh 35,377 undi.

Sementara di DUN Tioman BN menang tipis dengan calonnya, Datuk Seri Mohd Johari Hussain yang merupakan penyandang kerusi memperolehi majoriti hanya 573 undi.

Johari mendapat 8,080 undi menewaskan calon PN, Nor Idayu Hashim yang mendapat 7,507 undi.

Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu mendakwa, pengundi yang kecewa dengan penipuan pemimpin PH dan BN semasa kempen Pilihan Raya Umum ke-15 menyebabkan ramai penyokong kedua-kedua parti beralih menyokong PN.

Serentak itu Muhyiddin menegaskan PN kini berada di landasan yang benar.

“Bagi saya, penipuan PH dan BN dalam PRU 15 adalah the biggest electoral fraud ever dan hari ini pengundi di Padang Serai dan Tioman telah memberi isyarat jelas mereka tidak merestui tindakan kedua-dua parti ini.

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Cikgu Azman Nasrudin atas kemenangan cemerlang beliau di Padang Serai. Kepada calon PN di Tioman, Puan Nuridayu Hashim, teruskan perjuangan anda bersama PN. Kita berada di landasan yang benar.

“Saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada seluruh jentera pilihan raya PN di Padang Serai dan Tioman atas komitmen dan kerja keras anda semua sepanjang tempoh berkempen,” kata Muhyiddin.

KOMEN

BERKAITAN

POPULAR

Media Sosial

29,272FansLike
0MembersFollow
48,300FollowersFollow
0FollowersFollow
9,238FollowersFollow
10,400SubscribersSubscribe

Terkini