Muhammad Syukur Khamis Tetap Tabah, Masih Seorang “Budok Kuba”

Muhammad Syukur Khamis atau dikenali sebagai Mowgli Malaysia menyatakan dirinya masih budak kerbau atau dalam loghat Terengganunya, Budok Kuba walaupun mengalami kejadian banyak kerbaunya mati secara serentak baru-baru ini.

Laporan berita BERNAMA melaporkan kejadian itu hanya akan menguatkan semangatnya untuk memberi kekuatan untuk terus berusaha kerana dia yakin rezeki berganda akan tiba di kemudian nanti.

Muhammad Syukur, berusia 15 tahun kehilangan 56 daripada 110 ekor kerbau milik keluarganya, kerana penyakit hawar berdarah.

BACA : Baru Keluar Penjara Kena Tahan Semula Kerana Curi Kereta

Baginya, kejadian itu memang membuatkan dirinya sedih dan dia terasa seperti sudah kehilangan kawan baik.

Dia turut dikenali sebagai ‘Kampung Boy’ kerana kebolehannya berinteraksi dengan haiwan itu sejak berusia enam tahun, sepertimana juga adik beradiknya yang lain, kerana sering mengikut bapa mereka, Khamis Jusoh, yang berusia 64 tahun, ke kandang dan sejak itu beliau mempunyai beberapa ekor kerbau kesayangan termasuk ‘Semek’ dan ‘Tongkol’ yang mati baru-baru ini.

Muhammad Syukur berkata kejadian itu bukan sahaja memberi peringatan kepadanya, tetapi juga kepada penternak lain supaya sedar tentang kepentingan vaksin, dan sensitif dengan persekitaran supaya tidak berlaku lagi jangkitan yang sama.

Bagi bapanya, semangat anak-anaknya bagaikan suntikan kekuatan baharu untuk terus bertahan dan sehingga kini tujuh daripada lapan anaknya, bertungkus lumus memastikan bangkai kerbau ditanam dengan baik dan baki yang masih hidup, akan dapat bertahan.

Katanya, kehilangan besar itu adalah pengalaman pertama sejak menjadi penternak 50 tahun lalu dan paling menyedihkannya apabila melihat kerbau yang sedang bunting turut mati, malah ada anak kerbau yang enggan menerima susu lain selepas ibunya mati.

“Semua anak saya balik ke kampung sebaik sahaja dimaklumkan berita duka ini. Biasanya mereka akan datang ke kandang selepas subuh…kadang-kadang sampai pukul 1 pagi baru pulang semula ke rumah, untuk pastikan semua kerbau ini sihat. Hanya seorang anak yang tidak balik kerana sedang menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Sumber Manusia di Universiti Malaysia Sarawak.

“Ketika musibah ini berlaku, anak-anak yang selalu memberi semangat … kami tetap bersama, kerana mereka sedar hasil pendapatan dari membela kerbau inilah, yang menanggung mereka selama ini. Sebelum Muhammad Syukur popular dulu pun kami pernah dihina kerana dikatakan berbau busuk, kami tetap juga teruskan kehidupan,” katanya ketika ditemui pemberita di kandang kerbau di Kampung Kubang Bujuk, di Kuala Terengganu.

Khamis berkata, wabak itu membantutkan hasratnya untuk menternak secara fidlot, namun dia yakin Muhammad Syukur akan merealisasikannya suatu hari nanti, berdasarkan minat anak bongsu dari lapan beradik itu dengan haiwan.

Tekadnya mahu menambah bilangan kerbau yang masih sihat agar dapat membiak dengan baik dan Khamis mahu anak-anaknya terus berusaha sepertimana di peringkat awal beliau mula menternak, iaitu penghujung tahun 1970-an dengan hanya bermula daripada tiga kerbau yang diwarisi dari ayahnya.

Sebelum ini, foto unik remaja itu bersama binatang peliharaan pernah mendapat tempat pertama dalam Asia Geographic-Image of Asia Photography Award 2018 oleh jurugambar profesional Mohd Nazri Sulaiman dan dinobatkan sebagai 20 gambar terbaik dunia dalam Pertandingan Fotografi Antarabangsa berprestij, Siena International Photo Awards 2018.

Terbaharu, gambarnya yang dirakam Yusuf Madi diangkat sebagai Imej Asia 2020 untuk bulan Ogos oleh Asian Geographic bagi kategori Orang/Jalanan.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,790FollowersFollow
20,800SubscribersSubscribe

Terkini