[Video] PKP: Mufti Perlis sebak polis nasihat, beli hasil jualan anak orang asli

Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin akui sebak dengan sikap ditonjolkan seorang anggota polis menegur sekumpulan anak orang asli yang mengingkari arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dipercayai berlaku di Kampung Orang Asli Sungai Banang, Batu Pahat.

Tular di media sosial, Asri berkata teguran anggota polis berkenaan sambil menyampaikan maklumat mengenai PKP selain turut membeli hasil jualan salah seorang anak orang asli itu adalah suatu sikap terpuji dan perlu dicontohi.

“Memberi amaran dan juga memberikan maklumat kepada anak-anak yang kita kasihi ini. Itu semua untuk kebaikan mereka juga.

“Kedua, dalam masa yang sama juga beliau memenuhi nilai insani yang tinggi sebagai seorang insan dengan membeli jualan anak tersebut.

“Saya percaya beliau tidak memerlukannya tapi sebagai tanda kasih dan simpati,” katanya di Facebook sambil berkongsi video anggota polis dan anak-anak orang asli terbabit.

Tambah Mohd Asri, penampilan kanak-kanak tersebut memperlihatkan sisi kehidupan sederhana yang sedang mereka lalui.

“Tanpa kasut di kaki dan pakaian yang amat biasa. Mungkin mereka juga tiada hiburan seperti kebanyakan anak-anak kita.

“Alam adalah kehidupan mereka. Saya percaya Allah memberikan kegembiraan dunia kanak-kanak mereka mungkin melebihi sebahagian besar anak-anak orang di bandar,” katanya lagi.

Menurut Mohd Asri, kejadian ditahan polis itu nanti akan menjadi pengalaman berguna buat kanak-kanak berkenaan apabila dewasa kelak.

Perkongsian Mohd Asri mendapat lebih 114,000 tontonan dan 16,000 tanda suka.

Polis

? ? Abam Polis menyakat. Salute Abam Polis.

Gepostet von Kamaluddin Idrus am Sonntag, 12. April 2020

BBerkaitan

Latest articles