MB Johor: Jangan Pilih Proksi

KUALA LUMPUR: UMNO diingatkan untuk memilih bakal Menteri Besar Johor yang mendapat sokongan dan mandat rakyat yang telah membolehkan Barisan Nasional (BN) menang dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini.

Exco Pemuda UMNO, Noor Azleen Ambros juga mengingatkan partinya untuk tidak memilih seseorang calon MB yang merupakan proksi kepada kumpulan tertentu.

Hantaran di Facebooknya itu merujuk kepada spekulasi lantikan MB Johor, yang dipercayai bukan lagi terhadap penyandangnya, Datuk Hasni Mohamad yang sebelum ini disebut sebagai calon tunggal.

“Mengemudi sesebuah negeri itu bukan kerja seorang diri. Sebuah negeri pula bukanlah boleh dikemudi oleh seorang diri.

“Kemudi yang dicari itu biarlah yang direstui dan mendapat mandat parti. Kemudi yang dicari itu pula mestilah seperti yang telah dijanji kepada pengundi.

“Penting untuk kemudi yang dicari itu mendapat sokongan parti. Agar mudah untuk mengemudi negeri di kemudian hari. Kalau boleh, kemudi yang dicari itu bukan proksi,” katanya.

Khabar angin Hasni bakal digantikan dengan individu lain disemarakkan dengn kenyataan media ADUN BENUT itu yang mencadangkan supaya parti memilih pucuk pimpinan yang muda untuk memimpin Johor, setelah melihat sokongan dan kedudukan orang muda yang penting dalam pembangunan negeri.

Nama ADUN Machap, Datuk Onn Hafiz Ghazi merupakan antara yang disebut akan dilantik sebagai menteri besar, selain ADUN Rengit, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi.

BBerkaitan

Latest articles