Malaysia Terus Pertahan Palestin, Guna Hubungan Diplomatik Untuk Halang Kekejaman Israel

KUALA LUMPUR: Malaysia akan menggunakan segala usaha diplomatik dalam bekerjasama dengan rakan negara ini bagi menghalang pembunuhan beramai-ramai orang awam di Gaza, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berucap pada Perhimpunan Agung Persatuan Undang-undang Asean ke-14 hari ini, Anwar berkata, Malaysia percaya dalam menegakkan undang-undang antarabangsa, serta keselamatan dan kemakmuran adalah berdasarkan keutamaan peraturan yang mengawal interaksi antara negara.

“Segalanya ada kaitan dengan undang-undang, kerana itulah yang sepatutnya kita semua pertahankan pada saat bahaya besar ini dan sepatutnya begitu, terutamanya bagi negara-negara di dunia yang sentiasa pantas mendakwa mereka menyokong peraturan berdasarkan perintah antarabangsa.

“Tetapi ia juga tidak ada kena mengena dengan undang-undang kerana negara-negara yang sama ini cepat menangguhkan perbincangan sebegitu apabila melibatkan Israel, pendudukan kejam (tanah) rakyat Palestin dan sikap tidak menghiraukan peraturan berdasarkan perintah antarabangsa,” katanya.

Turut hadir pada perhimpunan agung tersebut, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said dan Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat.

BBerkaitan

Latest articles