Mahkamah Persekutuan benar petisyen pilihanraya BN di kerusi Masjid Tanah dan Kemaman

PUTRAJAYA Mahkamah Persekutuan membenarkan petisyen pilihan raya oleh Barisan Nasional (BN) terhadap Ahli Parlimen Kemaman Che Alias ​​Hamid dan Ahli Parlimen Masjid Tanah Datuk Mas Ermieyati Samsudin untuk mengadakan perbicaraan penuh bagi mempertikaikan kemenangan mereka dalam pilihan raya umum ke-15. pilihan raya (PRU15) pada November 2022.

Korum tiga hakim mahkamah persekutuan yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat membuat perintah untuk perbicaraan penuh selepas mendengar hujahan daripada peguam BN serta Ahli Parlimen berkenaan.

Petisyen difailkan pada Januari tahun ini di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu oleh Umno Terengganu untuk membatalkan keputusan PRU15 kerusi Parlimen Marang, Kuala Terengganu dan Kemaman, mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Bagi Masjid Tanah, calon BN Abdul Hakim Abdul Wahid memfailkan petisyen itu, mendakwa rasuah, dalam bentuk wang dan jamuan, digunakan untuk memikat pengundi pada PRU15.

Dalam permohonan bantahan awal petisyen itu, Mas Ermieyati selaku responden antara lain mendakwa petisyen itu difailkan di luar masa seperti yang ditetapkan di bawah Seksyen 38 Akta Kesalahan Pilihan Raya.

Selain itu, Abdul Hakim, selaku pempetisyen, didakwa juga tersilap, kerana tidak menamakan pegawai pengurus pilihan raya dan pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya dalam petisyen itu.

Mas Ermieyati (Perikatan Nasional-Bersatu) memenangi kerusi itu dengan memperolehi undi majoriti sebanyak 4,411.

Awal tahun ini, mahkamah pilihan raya di Melaka dan Terengganu membatalkan petisyen terhadap Mas Ermieyati dan Che Alias atas alasan ia adalah cacat.

BBerkaitan

Latest articles