Lapor KPDNHEP Jika Harga Ikan Melambung

PUTRAJAYA: Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menggesa pengguna membuat aduan kepada kementeriannya jika berlaku kenaikan harga ikan di pasaran.

Ujarnya, aduan daripada pengguna penting supaya siasatan dapat dijalankan bagi mengetahui punca kenaikan harga.

Pengguna boleh menyalurkan aduan menerusi beberapa saluran yang disediakan dan orang ramai boleh memanfaatkannya untuk kepentingan bersama.

“Harga ikan naik di sesetangah tempat, itu memang kita faham…lazimnya hujung tahun musim tengkujuh mungkin tangkapan itu kurang serta edaran bekalan.

“Perkara ini bukannya baharu bagi kita…ini selalu kita alami dan kita ada pengalaman dalam menangani perkara ini…kalau ada aduan, kita buat siasatan dan pastikan apa puncanya,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Aspirasi Tahun Baharu 2022 Anggota Pentadbiran KPDNHEP, hari ini.

Turut hadir di majlis itu adalah Timbalannya, Datuk Rosol Wahid dan Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Hasnol Zam Zam Ahmad.

Alexander dalam masa yang sama berkata, sekiranya terdapat unsur-unsur pelanggaran pencatutan KPDNHEP akan bertindak menggunakan saluran undang-undang menerusi akta-akta tertentu bagi menangani masalah berkenaan.

Bagaimanapun Alexander memaklumkan pihaknya belum menerima sebarang aduan berkenaan kenaikan harga, melainkan hanya mengetahui perkara itu menerusi laporan akhbar.

“Sebab itu kita mesti buat siasatan dulu…mengapa harga itu naik…kalau dia naik kerana tiada unsur pencatutan, naik biasa mungkin kekurangan bekalan itu kita anggap sebagai yang berlaku secara normal.

“Saya minta kalau ada aduan buatlah aduan secara rasmi bagi tahu di mana, pasar mana, harga, lebih tepat memudahkan kerja penguatkuasa kita.

“Kalau secara umum sahaja dikatakan harga ikan naik, jadi sukarlah seolah-olah ia membangkitkan satu perkara tapi kita tak diberi maklumat yang lebih tepat untuk kita ambil tindakan yang sepatutnya,” ujarnya.

BBerkaitan

Latest articles