Krisis Politik Antara Punca Kelembapan Ekonomi Di Malaysia

Firma penyelidikan perniagaan, Fitch Solutions, menerusi laporan terbarunya menjangkakan prestasi ekonomi dan pembaharuan berkaitannya akan mengalami penurunan akibat daripada peralihan kuasa.

Fitch Solutions berkata ketidakstabilan politik digambarkan daripada kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada Feb lalu.

“Walaupun peralihan kuasa dalam sistem pelbagai parti atau sistem dua parti yang ada di negara demokrasi yang lebih matang akhirnya menguntungkan Malaysia, ketidakpastian sementara mungkin merupakan faktor negatif yang dikira oleh calon pelabur.

“Ini tidak sesuai, memandangkan perniagaan dan negara di seluruh dunia mempercepat rancangan untuk memindahkan sebahagian operasi mereka ke luar China dalam usaha membangun rantai bekalan yang lebih pelbagai dan berdaya tahan, sebagai jawapan untuk tidak terlalu banyak bergantung kepada China.

“Malaysia pada asasnya akan bermula di belakang pesaing serantau, terutama Vietnam, dalam perlumbaan untuk menarik pelaburan langsung asing,” kata laporan itu.

Malah laporan itu turut menyebut ada di antara ahli-ahli politik akan mula mengamalkan rasuah kerana bersikap populis.

Bukan itu sahaja pelabur juga akan berasa ragu-ragu dengan faktor politik di Malaysia.

Sehubungan dari situasi itu maka mereka menjangkakan ekonomi Malaysia akan tumbuh pada purata 3.4 peratus dalam tempoh 10 tahun akan datang sehingga 2029.

Selain politik, Fitch Solutions berkata faktor lain yang menurunkan pertumbuhan termasuk pertumbuhan penduduk yang perlahan, ‘brain drain’ yang disebabkan bukan Bumiputera yang mahir berhijrah ke luar negara, hutang isi rumah yang tinggi dan ruang fiskal yang rendah.

Fitch Solutions menganggarkan hutang kepada KDNK, termasuk hutang yang dijamin kerajaan, melebihi 80 peratus daripada KDNK dan akan terus berkembang.

“Ketidakmampuan kerajaan untuk memberikan tindak balas (ekonomi) yang kuat terhadap wabak Covid-19 pada tahun 2020 menunjukkan kekangan ini sudah mengikat dan kemungkinan akan tetap berlaku dalam dekad yang akan datang.

“Selain itu, populasi yang populis termasuk pemberian wang tunai secara berkala selama bertahun-tahun mendatang, akan membatasi sumber daya yang ada untuk menyokong ekonomi pada masa yang lebih genting.

BBerkaitan

Latest articles