Kerajaan umum sumbangan RM10 juta kepada FAM

PUTRAJAYA: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kerajaan akan menyumbangkan RM10 juta kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), tahun ini.

Perdana Menteri berkata, sumbangan itu mencerminkan sokongan kerajaan kepada pembangunan bola sepak negara.

Beliau berkata, Kerajaan sentiasa berusaha melakukan yang terbaik bagi membantu perkembangan mutu bola sepak negara.

Menurut Ismail lagi, seperti juga mana-mana organisasi kerajaan mahupun bukan kerajaan, pembangunan perisian atau ‘software’ dalam kecemerlangan modal insan wajar diutamakan melalui perancangan strategik jangka masa sederhana dan panjang untuk kemajuan industri bola sepak negara.

“Seorang pemain bola sepak yang berbakat perlu dibimbing oleh jurulatih yang terbaik dari usia muda. Seorang jurulatih pula perlu mendapat tunjuk ajar daripada instruktur atau jurulatih pakar.

” Proses ini bukanlah satu rahsia besar tetapi menjadi formula kejayaan untuk mana-mana pasukan.

” Contohnya pasukan Chelsea atau The Blues yang berpangkalan di Stamford Bridge, England. Ekosistem pasukan Liga Perdana Inggeris ini cukup lengkap.

“Akademi mereka mengendalikan pasukan yang dianggotai pemain semuda 9 tahun hingga 23 tahun.

Tambah Perdana Menteri lagi, Begitu juga dengan pasukan Vietnam. Pada tahun 2006, pasukan itu menduduki ranking 172 dan kini mereka menjadi satu-satunya pasukan dari Asia Tenggara yang berjaya mara ke pusingan akhir kelayakan Piala Dunia 2022.

Apa yang membezakan Malaysia dan Vietnam? Jawapannya adalah pembangunan bola sepak di peringkat awal.

Tambah Ismail Lagi, “Peta Hala Tuju atau F:30 yang dilancarkan pada 2018 pula adalah simbol kesungguhan FAM melaksanakan pelan menyeluruh ke arah menjadikan Malaysia sebuah negara bola sepak yang disegani.

“Sasaran utama F:30 adalah menjadikan pasukan negara antara lima yang terbaik di Asia menjelang 2030.

“Bagi menunjukkan sokongan kerajaan kepada pembangunan bola sepak negara, saya mengumumkan kerajaan akan menyumbangkan sebanyak RM10 juta kepada FAM, tahun ini,” katanya pada Majlis Pecah Tanah Ibu Pejabat Baharu FAM, di Presint 5, di sini, hari ini.

BBerkaitan

Latest articles