Kerajaan sediakan dana bagi menaikkan gaji pekerja

Kerajaan bercadang untuk menyediakan dana bagi membantu menaikkan gaji pekerja di Malaysia, sebagai usaha membantu meringankan beban kos yang dihadapi rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata perkara itu telah dibincangkan di peringkat Jemaah Menteri, selepas mengambil kira situasi di mana ada syarikat yang mengaut keuntungan hingga RM1 bilion namun gaji pekerja mereka masih tidak dinaikkan.

“Jadi apa keputusan kita, kita kata macam mana pun dengan kos sara hidup dan inflasi walaupun rendah, tapi masih membebankan rakyat. “Oleh itu kita cadang sekarang dan dah di peringkat akhir kajian, kerana kita tak boleh paksa syarikat untuk naikkan gaji pekerja, tapi boleh guna mekanisme seperti gaji minimum.

“Saya nak beritahu saudara-saudara, kita buat satu cadangan yang mengejutkan yang belum pernah terfikir oleh penyakau-penyakau PN (Perikatan Nasional). Apa dia? Kita akan sediakan sejumlah wang atau RM1 bilion hingga RM2 bilion, untuk cari jalan naikkan (gaji),” katanya.

Justeru, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata cadangan itu akan membantu menaikkan gaji pekerja dari RM2,000 ke RM2,200, dari dana yang disediakan kerajaan.

Beliau berkata demikian ketika memberikan ceramah pada Jelajah Perpaduan MADANI Grand Finale Kuala Selangor di Tapak Pasar Malam, Bestari Jaya malam ini.

BBerkaitan

Latest articles