Kerajaan Malaysia Lakukan Sesuatu Yang Luar Biasa Dalam Memerangi Covid19

Dustin Pfundheller, seorang Dental Surgeon yang berasal dari Florida Amerika Syarikat dan kini menetap di Singapura telah menghasilkan satu video bertajuk “Malaysia Incridible Covid19 Story” dalam saluran Youtube miliknya.

Kerajaan Malaysia Lakukan Sesuatu Yang Luar Biasa Dalam Memerangi Covid19Dustin Pfundheller, seorang Dental Surgeon yang berasal dari Florida Amerika Syarikat dan kini menetap di Singapura telah menghasilkan satu video bertajuk "Malaysia Incridible Covid19 Story" dalam saluran Youtube miliknya. Dustin juga merupakan sukarelawan termuda di dunia yang melawat ke seluruh dunia menyifatkan kerajaan Malaysia telah melakukan usaha yang cukup luar biasa dalam memerangi Covid19. "Here is where the story get's interesting" kata Dustin. "Malaysia telah melakukan adjustment yang cepat iaitu PKP, sekatan jalanraya, tiada acara himpunan beramai-ramai, penutupan sekolah dan penutupan perniagaan yang bukan keperluan. Malaysia juga lakukan PKPD di tempat yang tinggi kes Covid19, sekatan penuh terhadap perniagaan dan pergerakkan di kawasan itu. Tiada orang boleh keluar serta masuk dan tinggalkan rumah mereka.Tetapi jangan risau, makanan dan bekalan tetap juga dihantar di kawasan PKPD itu dan kes Covid19 di Malaysia mulai menurun dengan strategi ini" ulas Dustin. Dustin yang juga merupakan salah seorang doktor yang pernah bertugas ketika krisis di Syria, Yemen, Somalia, PitCairn Islands, Afghanistan turut menyifatkan apa yang dilakukan Malaysia adalah contoh terbaik yang patut jadi ikutan oleh negara lain. "Bagaimana sebuah negara yang punyai kes Covid19 yang tertinggi di ASEAN melakukan strategi yang betul untuk hentikan penyebaran kes Covid19" ulas Dustin. "Saya sendiri bersalah kerana tidak menyenaraikan Malaysia dalam video 15 negara terbaik menentang Covid19 yang saya buat sebelum ini. Namun salah seorang follower di Facebook saya (Edwin Gamal) telah meminta saya melihat pencapaian luar biasa Malaysia ini dalam melawan Covid19. Jumlah kes Covid19 di Malaysia adalah tiga kali ganda lebih teruk berbanding negara-negara ASEAN lain pada awalnya tetapi sekarang Malaysia adalah yang terbaik. Inilah kisah luar biasa yang harus diceritakan" ujar Dustin."So i ask you to help me let the world know Malaysia's story" kata Dustin mengakhiri videonya selama 2 minit 56 saat itu.Video ini telah dimuat naik semalam pada jam 7.00 petang dan sehingga jam 10.30 tadi sudah mendapat 411,000 view, 25,000 share dan 1,200 komen. Ayuh rakyat Malaysia kita sebarkan cerita kebaikan dan luar biasa tentang negara kita ini. Terima kasih dan tahniah kepada YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin YB Menteri Kesihatan, Dato' Sri Dr Adham Baba, seluruh warga KKM, frontliner atas usaha luar biasa untuk memerangi Covid19 ini. Kita belum menang lagi. Angka kes masih lagi dua angka. Sedikit lagi usaha dan disiplin daripada seluruh rakyat Malaysia akan menjadikan kemenangan ini suatu yang realiti. #KitaMestiMenang

Gepostet von Friends Of Dr Adham Baba am Samstag, 9. Mai 2020

“Bagaimana sebuah negara yang punyai kes Covid19 yang tertinggi di ASEAN melakukan strategi yang betul untuk hentikan penyebaran kes Covid19” ulas Dustin.

“Saya sendiri bersalah kerana tidak menyenaraikan Malaysia dalam video 15 negara terbaik menentang Covid19 yang saya buat sebelum ini. Namun salah seorang follower di Facebook saya (Edwin Gamal) telah meminta saya melihat pencapaian luar biasa Malaysia ini dalam melawan Covid19.

Jumlah kes Covid19 di Malaysia adalah tiga kali ganda lebih teruk berbanding negara-negara ASEAN lain pada awalnya tetapi sekarang Malaysia adalah yang terbaik. Inilah kisah luar biasa yang harus diceritakan” ujar Dustin.

“So i ask you to help me let the world know Malaysia’s story” kata Dustin mengakhiri videonya selama 2 minit 56 saat itu.

Ayuh rakyat Malaysia kita sebarkan cerita kebaikan dan luar biasa tentang negara kita ini. Terima kasih dan tahniah kepada YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin YB Menteri Kesihatan, Dato’ Sri Dr Adham Baba, seluruh warga KKM, frontliner atas usaha luar biasa untuk memerangi Covid19 ini.

#KitaMestiMenang

BBerkaitan

Latest articles