Kerajaan Benar Rentas Negeri Selepas 90 Peratus Dewasa Divaksin

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia bakal memperolehi kebebasan seperti sebelum pandemik COVID-19 seperti melancong dan merentas negeri jika negara mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa.

Perkara itu dikongsikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakub dalam satu hantarannya di Facebook, Rabu malam.

“Saya percaya, ramai yang sudah tidak sabar untuk pulang ke kampung berjumpa dengan keluarga setelah sekian lama. InsyaAllah, sasaran 90 peratus ini dijangka dapat dicapai dalam masa dua tiga minggu sahaja lagi,” katanya.

Ismail Sabri turut memaklumkan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik pada semalam telah memutuskan pengoperasian kedai runcit, mini market, restoran, stesen minyak dan kedai serbaneka dilanjutkan kepada 12 tengah malam bermula esok.

Tambah beliau, operasi perniagaan spa, pusat kesihatan (wellness), dan urut kesihatan dibenarkan kepada pengunjung dan operator yang telah menerima dos lengkap vaksin bermula 1 Oktober 2021.

Begitu juga bagi pusat/ premis/ produk pelancongan seperti zoo, perladangan, akuarium, snorkeling, selam skuba, pelancongan memancing dan taman rimba, dibenarkan beroperasi di semua fasa PPN berkuatkuasa 1 Oktober 2021 dengan semua pengusaha/operator dan pelawat/pengunjung lengkap divaksin.

“Kehadiran pekerja bagi setiap perniagaan yang dibenarkan beroperasi adalah pada kapasiti 100 peratus dengan syarat majikan dan semua pekerja lengkap divaksin,” tambahnya dalam satu kenyataan.

Sementara itu menurut Ismail Sabri, warga asing yang tiba di pintu masuk antarabangsa perlu menanggung kos ujian RT-PCR di pintu masuk negara manakala bagi warganegara adalah percuma.

Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik semalam juga bersetuju untuk membenarkan peralihan fasa bagi Negeri Sembilan, Pahang dan Johor bermula 24 September ini.

Negeri Sembilan akan beralih ke Fasa 4, Pahang ke Fasa 3 manakala Johor pula ke Fasa 2.

Menurut Perdana Menteri, peralihan fasa itu mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Pelan Pemulihan Negara (PPN) dengan mengambilkira kemasukan ke hospital bagi kes bergejala, penggunaan katil Unit Rawatan Rapi serta peratusan lengkap divaksinasi.

“Keputusan ini juga dilakukan berdasarkan penilaian risiko semasa yang dibuat oleh KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi negeri-negeri yang memasuki Fasa 2, 3 dan 4, adalah sama dengan sebelum ini. Keterangan SOP terkini akan dikemaskini oleh MKN di laman sesawang rasmi www.mkn.gov.my,” katanya.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,867FollowersFollow
21,200SubscribersSubscribe

Terkini