Keluar Dewan Lepas Desak PM Jawab Isu DNAA, Serlah Sikap Hipokrit PN

KUALA LUMPUR: Betapa hipokritnya sikap ahli-ahli parlimen Perikatan Nasional (PN) apabila bertindak keluar dari Dewan Rakyat apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang menjelaskan isu keputusan mahkamah melepas tanpa membebaskan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Itu kritikan Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (Amanah), Khalid Abd. Samad, dengan menambah gesaan untuk membuat penjelasan itu juga datangnya dari pihak berkenaan.

“Nampaklah hipokritnya pemimpin PN ini. Kononnya kes DNAA ini boleh dijadikan isu tetapi tidak berjaya kerana apabila Anwar datang nak jawab, mereka lari.

“Sebelum ini lagi Anwar minta mereka jangan paksanya bawa isu itu ke Parlimen kerana Parlimen bukan mahkamah tapi bila didesak dan diasak, Anwar bersetuju untuk jawab,” katanya dalam rancangan Bicara Khalid, malam tadi.

Bekas Ahli Parlimen Shah Alam itu juga berkata sejak awal keputusan mahkamah lagi pembangkang tidak berpuas hati sehingga menimbulkan rasa hairan dalam kalangan blok kerajaan berhubung apa yang mereka sebenarnya mahukan.

“Itulah yang kita hairan, mereka buat pertuduhan sebegitu rupa terhadap keputusan DNAA Ahmad Zahid dan tuntut supaya isu ini dijawab oleh PMX dalam Parlimen.

“Semalam PMX datang ke Parlimen untuk memberikan penjelasan dan jawapan dengan menyatakan kes itu adalah kehendak Peguam Negara sendiri dan dia tidak campur.

“Maka andaian menyatakan PMX yang arahkan Peguam Negara untuk mengambil tindakan itu adalah satu andaian. Namun, penjelasan PMX langsung tidak mahu dengar. Ini yang kita hairan,” katanya.

Sehubungan itu, kata Khalid, apa yang berlaku di Parlimen semalam sekali lagi membuktikan PN bukan hendak mendapatkan penjelasan atau hendak tahu apa sebenarnya yang berlaku.

Sebaliknya, kata beliau, mereka mahu membuat kekecohan dengan andaian yang tidak relevan.

Jelas Khalid lagi, kalau betul Anwar yang arahkan, mustahil perkara itu dibuat ketika dua atau tiga hari lagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram berlangsung.

“Ini memang cari penyakitlah tapi mujurlah kita dapat mengawalnya dan menang di dua kerusi. Walaupun jumlah undi kepada calon PH-BN berkurangan, itu perkara biasa dalam pilihan raya, asalkan ia tidak menjejaskan jumlah kerusi di Parlimen dan DUN,” katanya.

Semalam, sebahagian besar ahli Parlimen pembangkang bertindak keluar dewan selepas berlaku kekecohan apabila Anwar menyebut pentadbiran terdahulu juga pernah membuat keputusan melepaskan tanpa membebaskan dalam beberapa kes terdahulu.

Anwar ketika menjawab DNAA Ahmad Zahid berkata, ia adalah keputusan Peguam Negara mengikut 145 (3) dan beliau menafikan campur tangan dalam perkara itu.

Pada masa sama, Anwar turut menyentuh Ahli Parlimen Putrajaya (Radzi Md. Jidin) pernah buat perkara sama semasa pentadbiran terdahulu dengan merujuk Siti Aisyah yang dilepaskan tanpa dibebaskan daripada pertuduhan membunuh warga Korea Utara, Kim Jong-Nam selepas pendakwa raya menggugurkan pendakwaan terhadapnya, pada Mac 2019.

Ia membuatkan Radzi bangun dan teriak meminta Anwar menarik semula tuduhannya dengan menggunakan Aturan Mesyuarat 36(6) kerana mendatangkan sangkaan jahat.

BBerkaitan

Latest articles