Keahlian 3 Anggota BERSATU Sarawak Digugurkan Selepas Bertanding BEBAS

SARATOK: BERSATU Sarawak hari ini memaklumkan keanggotaan tiga ahli partinya yang bertanding pada Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-12 (PRN-12) ini atas tiket Bebas gugur secara automatik.

Pengerusi BERSATU Sarawak, Senator Jaziri Alkaf Abdillah Suffian memaklumkan mereka yang digugurkan adalah Siki Balarik di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Belaga, Ricky Enteri (DUN Bawang Assan) dan Ismawi Muhammad (DUN Muara Tuang).

“Jadi sekarang ini tidak ada ahli BERSATU yang bertanding, mereka telah pun digugurkan keanggotaan secara automatik menurut Perlembagaan BERSATU. Kita telah memberikan mereka masa dan peluang untuk menarik diri tapi tiada tindakan dibuat mereka, jadi keahlian mereka telah gugur.

“BERSATU tetap dengan pendirian tidak bertanding pada PRN Sarawak,” katanya memetik Bernama.

Isnin lalu Ali, penyandang DUN Krian, Datuk Ali Biju membuat kejutan apabila tampil bertanding sebagai calon Bebas di kerusi yang sama.

Ia sekaligus bertentangan dengan pendirian Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memutuskan bahawa parti itu tidak bertanding pada PRN kali ini sebaliknya memberi sokongan kepada GPS.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Saratok yang juga Naib Pengerusi BERSATU Sarawak itu akhirnya mengumumkan menarik diri atas alasan bagi memelihara muafakat dan memperkukuh hubungan antara Perikatan Nasional dan GPS sekali gus menyaksikan beberapa pemimpin gabungan politik itu meminta beliau menerangkan keadaan sebenar kepada pengundi.

Sebelum ini Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata parti itu tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan tegas terhadap mana-mana ahlinya yang bertanding pada pilihan raya tanpa kebenaran parti, termasuk keahlian boleh terhenti serta-merta.

BBerkaitan

Latest articles