KDN, RoS Diarah Daftarkan MUDA Dalam Tempoh 14 Hari

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini mengarahkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) mendaftarkan Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) sebagai sebuah parti politik dalam tempoh 14 hari.

Sebelum ini, MUDA yang diterajui Ahli Parlimen Muar, Syed Sadiq Syed Abdul Rahman bersama 12 yang lain mengemukakan permohonan semakan kehakiman bagi mencabar keputusan Menteri Dalam Negeri dan RoS yang menolak rayuan pendaftaran parti MUDA pada 21 September lalu.

Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan berkenaan dan memulakan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar keputusan Menteri Dalam Negeri dan RoS pada 21 September lalu.

Mereka memohon perisytiharan permohonan untuk mendaftarkan MUDA sebagai sebuah pertubuhan di bawah kategori parti politik adalah teratur dan mematuhi keperluan Akta Pertubuhan 1966.

Mereka memohon suatu perintah mandamus supaya kedua-dua responden mendaftarkan Muda sebagai sebuah pertubuhan politik dalam masa 14 hari dari tarikh perintah.

Selain itu, pemohon memohon antaranya perintah ganti rugi teruk dan teladan yang akan dinilai kemudian serta relif lain difikirkan wajar oleh mahkamah.

Sementara itu, Peguam MUDA, Lim Wei Jiet berkata, mahkamah turut menolak alasan yang diberikan pihak kerajaan sebelum ini yang parti tersebut sebagai prejudis kepada keselamatan negara.

“Apa yang berlaku hari ini mahkamah telah berpihak kepada MUDA, mahkamah telah mengarahkan Menteri Dalam Negeri untuk mendaftarkan parti MUDA dalam masa 14 hari.

“Mahkamah berpendapat alasan Menteri Dalam Negeri bahawa prejudis kepada keselamatan negara adalah tidak berasas.

“Kami berterima kasih kepada mahkamah dan berharap kerajaan tidak merayu keputusan ini dengan membenarkan MUDA didaftarkan.

“Ia agar demokrasi dan perjuangan anak muda di Malaysia dapat diteruskan dan subur di Malaysia,” katanya pada sidang media di luar pekarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur hari ini.

BBerkaitan

Latest articles