JK Khas Parlimen Cadang Terima Mangsa Perang Di Gaza

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Pilihan Khas (JKPK) Perhubungan Antarabangsa dan Perdagangan Antarabangsa hari ini mencadangkan Malaysia menghantar pasukan ke lintasan Rafah bagi meneliti pelarian Gaza untuk dibawa ke Malaysia.

Perkara itu dibangkitkan Pengerusinya, Wong Chen, dengan berkata jawatankuasa itu akan membincangkan perkara berkenaan dengan Kementerian Luar.

“Perkara paling penting adalah memastikan pelarian menyeberang ke Mesir supaya mereka selamat. Menyeberang semula ke Israel adalah tidak selamat.

“Syukur lintasan Rafah kini dibuka, saya fikir kita (Malaysia) boleh menghantar pasukan ke kawasan Rafah untuk meneliti sama ada boleh membantu beberapa (pelarian) pulang ke Malaysia,” katanya dalam sidang media di Parlimen, hari ini.

Terlebih dahulu Wong diajukan soalan sama ada Malaysia patut mengikut contoh Scotland dan menerima pelarian dari Gaza.

Lintasan Rafah yang terletak di sempadan selatan Gaza, menyediakan laluan keluar ke Semenanjung Sinai di Mesir, dan menjadi tempat ramai orang Palestin yang berharap melarikan diri daripada konflik.

Terdahulu, Wong berkata jawatankuasa berkenaan menggesa mandat diberikan kepada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu supaya bertindak sebagai perantara untuk merunding gencatan senjata dan menguruskan pemindahan pelarian secara selamat serta terurus.

Beliau menegaskan sokongan jawatankuasa itu dalam pendirian kerajaan Malaysia terhadap Hamas dan rakyat Palestin.

“Seperti kerajaan Malaysia, kami mengiktiraf Hamas dilantik secara demokrasi oleh warga Gaza bererti mereka mempunyai bidang kuasa sahih di Gaza.

“Kami menyokong pendirian kerajaan Malaysia dan usahanya mengadakan dialog dengan Hamas serta pihak lain bagi mencari penyelesaian aman terhadap konflik teruk ini.”

Selain itu, katanya jawatankuasa berkenaan memuji ikrar kerajaan untuk mendermakan bantuan kemanusiaan berjumlah RM100 juta untuk mereka yang terkesan akibat konflik itu.

BBerkaitan

Latest articles