Jika Benar, Mengapa Muhyiddin Takut Untuk Sumpah Laknat?

KUALA LUMPUR: Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menafikan dirinya taksub dengan tindakan sumpah laknat, berhubung dakwaan dirinya membawa lambakan fail supaya pertuduhan di mahkamah digugurkan.

Sebaliknya, Ahmad Zahid menegaskan dirinya hanya mempertahankan dirinya daripada dakwaan yang dibuat bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Ahmad Zahid berkata, Muhyiddin tidak perlu takut untuk bersumpah laknat jika merasakan dirinya berada di pihak yang benar.

“Jadi apabila saya menyeru kepada bersumpah laknat kerana itu cara yang segera untuk mempertahankan diri. Mempertahankan diri daripada pembohongan konon membawa lambakan fail untuk meminta kes digugurkan.

“Sesungguhnya bukanlah diri ini taksub kepada sumpah laknat, namun tuduhan itu keterlaluan dan memaksa saya melakukannya. Dalam keadaan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor kian hampir dan Pengerusi BN ditohmah sebegitu rupa apakah banyak pilihan yang saya ada?

“Kalau dia bercakap benar, kenapa takut untuk bersumpah laknat? Mungkin dia sebagai anak ulamak sudah tahu akibatnya jika dia laksanakan sumpah laknat,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

Ahmad Zahid berkata, mereka yang sepatutnya dianggap memalukan adalah yang sanggup membuat tuduhan fitnah yang bersifat zalim demi kepentingan politik.

Bagaimanapun, pihak yang menuduh enggan menyahut seruan bersumpah laknat sebagai membuktikan keyakinan apa yang dikata.

“Saya berharap hentikanlah politik hasutan dan kebencian seperti itu yang tidak membawa sebarang manfaat kepada rakyat,” katanya.

Dalam kenyataan yang sama juga, Ahmad Zahid sekali lagi menegaskan tidak pernah bertemu Muhyiddin ntuk meminta dibebaskan seperti yang didakwa.

“Kedua, sejak awal saya yakin tidak bersalah terhadap pendakwaan dikenakan oleh Pakatan Harapan (PH) sejurus mereka menguasai kerajaan.

“Saya menghadapi pendakwaan dengan cekal dan tabah kerana percaya kebatilan tidak sesekali mampu mengatasi kebenaran.

“Saya yakin barisan guaman saya akan memenangi kes, namun dengan syarat tiada tangan-tangan ghaib cuba menidakkan keadilan buat saya,” katanya.

Beliau berkata, keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor tidak memberi kesan kepada mahkamah, sebaliknya memberi kesan kepada mereka yang pernah menipu rakyat.

“Memberi kesan kepada mereka yang mengkhianati perjuangan BN kerana takut didakwa atau terpesona dengan tawaran.

“Walau apa tohmahan mereka lemparkan, Pengerusi BN tidak akan sesekali melutut di hadapan mereka,” katanya.

BBerkaitan

Latest articles