More

  Jangan Lagi Ada Kontroversi Dalam Kalangan Pendakwah Selebriti

  KUALA LUMPUR: Kesemua pendakwah selebriti perlu menjauhkan diri mereka daripada kontroversi yang akan mencemarkan imej Islam dan diri individu itu sendiri.

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri turut mengingatkan golongan itu tidak lagi dikaitkan dengan jenayah cabul, yang disifatkan beliau seperti memalukan.

  Beliau bercakap di hadapan lebih kurang 50 pendakwah selebriti di Majlis Tausiyah, Sepang, hari ini.

  “Tolonglah jaga, termasuk diri saya. Saya tak mahu dengar pencabulan. Nikah dua, nikah tiga, nikah empat tak mengapa,” katanya sambil bergurau.

  “Tapi cabul ini, Allah. Nak ulang perkataan itu pun tak sedap bunyinya. Kalau yang ustaz dengan gambar-gambar sekali. Kalau ustaz dua minit kita tahu dah siapa (pelakunya),” katanya.

  Zulkifli juga menitipkan pesan kepada pendakwan selebriti untuk saling nasihat-menasihati antara satu sama lain.

  “Pertama, macam saya kata, kita saling menasihati, sesama Islam, salah satunya dalam majlis seperti ini, bila kita bersama dekat satu sama lain, ingat mengingat, maka di situ kita harap sinar 2021 tidak akan kita dengar lagi sebarang isu konflik seperti ini,” tambah beliau.

  Dalam pada itu beliau akan menyokong usaha pendakwah selebriti menyampaikan dakwah menerusi platform masing-masing.

  Golongan pendakwan selebriti di Malaysia baru-baru ini menerima tempias selepas bekas peserta program realiti agama, Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan mencabul dan melakukan seks luar tabii.

  Beliau turut didakwa atas dakwaan merogol dan kini dilepaskan selepas diikat jamin.

  Berita Berkaitan

  Berita Terkini