Hanya keputusan Naib Ketua Pemuda belum boleh dimuktamadkan – Shahrir

Hanya keputusan pertandingan bagi jawatan Naib Ketua Pemuda UMNO dalam pemilihan sayap parti itu yang belum boleh dimuktamadkan pada malam ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO Tan Sri Shahrir Abdul Samad.

Beliau berkata, ini kerana terdapat lapan lagi bahagian belum menghantar keputusan undian mereka kepada Ibu Pejabat UMNO.

Shahrir berkata, persaingan bagi jawatan itu sangat sengit dengan hanya enam undi memisahkan Mohd Hairi Mad Shah yang memperoleh 85 undi dan Ikmal Hazlan Ikmal Hisham dengan 79 undi, setakat jam 8 malam ini.

“Menunggu kepastian kerana perbezaan antara tempat pertama dan tempat kedua (buat masa ini) hanyalah enam undi. Jadi maknanya kalau ada lagi lapan bahagian (yang masih belum hantar) ia boleh mengubah keadaan,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu di Menara Dato’ Onn di sini, malam ini.

Shahrir bagaimanapun berkata keputusan bagi jawatan Ketua Pemuda dan jawatan-jawatan bagi sayap Wanita dan Puteri UMNO sudah boleh ditentukan pada malam ini, walaupun secara tidak rasmi.

Katanya, di peringkat Wanita, Datuk Dr Noraini Ahmad berjaya mempertahankan kedudukannya yang dicabar Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil manakala Norliza Abdul Rahim turut mempertahankan jawatannya sebagai Naib Ketua Wanita.

Untuk jawatan Ketua Pemuda UMNO pula, Dr Muhamad Akmal Salleh menang selesa dengan 119 undi setakat ini berbanding 50 undi diraih pencabar terdekatnya, Mohd Shahar Abdullah.

Shahrir berkata, Datuk Nurul Amal Mohd Fauzi berjaya memenangi jawatan Ketua Puteri UMNO dan Naib Ketua sayap itu adalah Siti Sokhleha Nordin.

Katanya, keputusan rasmi berkenaan kesemua jawatan tersebut akan diumumkan pada satu sidang media pagi esok.

Sementara itu, Shahrir memaklumkan pihaknya menerima bantahan keputusan bagi jawatan Ketua Wanita UMNO Bahagian Kuala Kedah dan pemilihan bagi jawatan itu akan diadakan semula sebelum 17 Mac ini.

Katanya, ia selaras dengan prinsip parti yang memberi masa tiga hari kepada mana-mana perwakilan untuk mengemukakan bantahan mereka.– BERNAMA

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,871FollowersFollow
21,200SubscribersSubscribe

Terkini