Hadis 40 Imam Nawawi: “Apa Isu Yang Sebenarnya?”

KUALA LUMPUR: Tidak sepatutnya Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi diberikan satu tanggapan yang negatif sehingga kini ia seolah-olah sengaja dipolemikkan oleh sesetengah pihak untuk menggambarkan sisi tidak baik Islam.

Menurut Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, rakyat hari ini tidak boleh lagi dibuai emosi dan persepsi semata-mata dalam hal berkaitan agama Islam.

“Secara umumnya, modul berkenaan akan hanya melibatkan pelajar beragama Islam dan tidak melibatkan mereka yang bukan Muslim.

“Sudah tiba masanya, kita tidak terlalu bersikap emosional dalam berhadapan dengan isu dan perkara yang bersifat ilmiah dan berasaskan tradisi hebat keilmuan Islam.

“Mewujudkan persepsi negatif sebegitu akan hanya mendatangkan rasa curiga dan marah umat Islam. Apatah lagi jika cadangan tersebut sejak awal lagi dicadangkan hanya untuk pelajar yang beragama Islam. Jadi, apa isu yang sebenarnya?,” Ujarnya dalam satu kenyatan yang dimuatnaik di laman Facebooknya, hari ini.

Reaksi ADUN Bertam itu merujuk kepada kritikan beberapa pihak terhadap Hadis 40 Imam Nawawi yang hendak dilaksanakan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dengan melibatkan guru dan murid beragama Islam di 61 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan 228 Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) seluruh negara.

Dalam pada itu, Reezal yang juga Ketua UMNO Bahagian Kepala Batas mengajak orang ramai menyokong langkah KPM ini yang disifatkan selari dengan dasar negara dan Perlembagaan Malaysia.

“Langkah YB Menteri dan Kementerian Pendidikan ini tidak wajar disalah anggap, malah mahu ditakwilkan sebagai usaha yang bertentantangan dengan Perlembagaan (unconstitutional).

“Secara peribadi, saya menganggap modul penghayatan karya Imam Nawawi ini langkah yang wajar dan baik. Tidak ada salah dan canggungnya, sebuah koleksi hadith yang memberikan banyak penekanan soal islam, ihsan, iman, semangat persaudaraan dan pelbagai lagi nilai baik mahu ditolak sebegitu. Apatah lagi mahu dimomokkan sebagai wahana program yang tidak menuruti asas Perlembagaan.

“Saya ingin meletakkan senario; bahawa ketakutan dan sikap (Bibliophobia), sebahagian kecil rakyat Malaysia kepada teks semurni dan setulus Imam Nawawi ini akan membenarkan naratif Islam yang kasar dan ekstrem; menerajui dialog perbahasan harian kita. Respon keras dan biadab akan hanya menjemput respon balas yang sama.

“Malaysia sudah perlu menjadi negara yang lebih matang dan tidak lagi bersangka buruk dengan nawaitu Kerajaan. Ketakutan melampau kepada perkara yang mempunyai niat mendidik yang baik bukan hala arah baru yang kita mahukan,” ujarnya lagi.

BBerkaitan

Latest articles