Dulu Tak Suka, Sekarang Dah ‘Selesa’ Dengan MN – KJ

KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua UMNO Bahagian Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar mengakui dirinya antara individu yang skeptikal dan lantang mengkritik penubuhan Muafakat Nasional (MN), antara UMNO dan PAS.

Malah beliau juga menerima kecaman oleh beberapa pihak, termasuk di dalam parti atas tindakannya mengkritik penubuhan kerjasama itu.

“Tetapi sekarang ini ramai pula yang nak (UMNO) keluar MN. Saya rasa kita (UMNO dan PAS) sudah serasi, saya pun sudah serasi dengan PAS dalam jemaah menteri.

“Kita ada kerjasama yang baik jadi biarlah kita fikir dengan baik mengenai perkara ini dan jangan membuat apa-apa keputusan dengan terburu-buru,” katanya pada Wawancara Khas ‘Dilema COVID dan Politik’ disiarkan Facebook UMNO Online secara langsung, malam tadi.

Terdahulu, PAS dilaporkan menegaskan parti itu akan terus memperkasa MN dan pada masa sama, mempertahankan Perikatan Nasional (PN).

Mursyidul Am PAS, Datuk Hashim Jasin, dipetik berkata keputusan Muzakarah Majlis Syura Ulamak pada Rabu lalu itu selari dengan usaha menyatukan kuasa politik umat Islam demi maslahah terbaik buat Islam dan negara.

Dalam pada itu, Khairy berkata, UMNO mempunyai dasar parti berhubung kerjasama dengan BERSATU hasil keputusan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) sebelum ini.

“Keputusan PAU adalah paling tinggi, maka kita patuh. Itu muktamad di situ, noktah,” katanya.

Sebelum ini, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata UMNO tidak akan bekerjasama dengan BERSATU dalam mana-mana pilihan raya.

BBerkaitan

Latest articles