DOJ Tuntut Sita Aset Jho Low Bernilai AS$96 Juta

Jabatan Keadilan AS (DOJ) pada hari ini memaklumkan sedang menggiatkan usaha sejumlah aset milik Low Taek Jho yang dipercayai dibeli menggunakan wang yang diselewengkan daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Antara aset yang disebut adalah pangsapuri di Paris dan lukisan oleh Andy Warhol dan Jean-Michel Basquiat.

Kesemuan aset yang dituntut pada Rabu itu bernilai AS$96 juta.

Beberapa puluhan tuntutan serupa selama telah dikemukakan dalam tempoh empat tahun ini bagi merampas aset bernilai AS $1.8 bilion daripada Jho Low dan rakan-rakan sekutu, termasuk kediaman mewah di Beverly Hills, London dan New York, sebuah kapal terbang peribadi dan kapal layar besar.

Sehingga kini nilai sitaan yang dilakukan dianggar AS$1.1 bilion.

Antara aset yang disasarkan dalam tuntutan undang-undang terbaharu itu ialah lukisan Soup Can Warhol Campbell bernilai AS$ 6 juta dan karya Claude Monet bernilai AS$ 10 juta.

DOJ telah merampas potret Basquiat yang bernilai AS$ 4 juta dan potret Round Jackie Warhol yang dianggarkan AS$ 1 juta yang diberikan oleh Jho Low kepada orang lain.

Begitu juga pihak tersebut telah mengembalikan kira-kira AS$600 juta kepada Malaysia sebagai sebahagian daripada usahanya untuk merampas dan membubarkan aset tersebut.

Itu termasuk harta tanah, pelaburan perniagaan, karya seni dan perhiasan, yang diperoleh Jho Low, keluarga dan kroninya dengan wang yang didakwa dicuri daripada 1MDB.

Ahli perniagaan dalam buruan itu kekal menafikan tuduhan tersebut dan keluarganya telah menolak pembelaan terhadap tuntutan mahkamah yang telah ditangguhkan di Mahkamah Persekutuan Los Angeles, yang mana membenarkan kerajaan untuk merampas aset lebih dari AS$700 juta.

Sebilangan aset, termasuk kondominium mewah di New York dan rumah besar di Beverly Hills telah dipasarkan.

KOMEN

BERKAITAN

POPULAR

Media Sosial

29,272FansLike
0MembersFollow
48,300FollowersFollow
0FollowersFollow
9,238FollowersFollow
10,400SubscribersSubscribe

Terkini