Dakwaan Sirul Tak Benar, Bekas Peguam Nafi Bayaran RM1 Juta

KUALA LUMPUR: Bekas peguam Sirul Azhar Umar yang dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Australia menafikan dakwaan bekas anak guamnya seperti yang disiarkan menerusi wawancara eksklusif bersama Aljazeera English 101 East, kelmarin.

Datuk Hasnal Rezua Mericannjuga menolak tuduhan mengaitkan pihaknya membuat bayaran berjumlah RM1 juta

“Semua tuduhan yang dibuat Sirul adalah tidak benar. Sebagai peguamnya saya melawat Sirul tujuh atau enam kali ketika dia ditahan di Australia. Saya tidak ingat bila kali terakhir saya berjumpa dengannya, mungkin pada 2017 atau 2018.

“Masih terlalu awal mengambil sebarang tindakan kerana tuduhan itu dibuat dan tersebar di Australia,” kata Hasnal Rezua Merican memetik laporan FMT.

Dalam wawancara eksklusif bersama Aljazeera English 101 East, yang disiarkan semalam, Sirul merayu untuk meneruskan hidup di Australia dan turut memohon kemaafan kepada keluarga warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Sirul juga mendakwa tidak bertanggungjawab ke atas pembunuhan wanita itu walaupun telah disabit oleh mahkamah tertinggi di Malaysia.

Sebaliknya mendakwa dia dijadikan kambing hitam dan diperangkap dalam permainan politik dan mengakui menerima RM1 juta ketika berada di Australia.

Kononnya wang itu datangnya daripada sumber tidak dinamakan bertujuan “menutup mulut”.

Sirul turut membuat beberapa dakwaan yang tidak dapat disahkan terhadap beberapa personaliti individu ternama di negara ini.

Sirul antara sekumpulan tahanan imigresen yang dibebaskan selepas Mahkamah Tinggi Australia memerintahkan menahan tahanan tanpa tempoh merupakan pelanggaran undang-undang.

Arahan itu membatalkan keputusan 2004 yang menyatakan individu bukan warganegara tanpa visa boleh dikenakan tahanan tanpa tempoh tertentu dengan syarat kerajaan berhasrat mengeluarkan mereka sesegera mungkin.

Australia tidak mengusir Sirul ke Malaysia memandangkan undang-undang negara itu tidak membenarkan mereka berdepan hukuman mati dikembalikan ke negara asal.

Altantuya ditembak di kepala pada 2006 di hutan di Puncak Alam, Selangor. Mayatnya kemudian diledakkan menggunakan bahan letupan.

Sirul dan rakannya yang juga bekas pegawai polis, Azilah Hadri disabit pada 2009 oleh Mahkamah Tinggi kerana membunuh Altantuya, yang digambarkan sebagai seorang penterjemah. Azilah ketika ini sedang menunggu hukuman mati di Penjara Kajang.

Kedua-duanya berjaya membatalkan sabitan di Mahkamah Rayuan pada 2013, namun Mahkamah Persekutuan pada 2015 mengembalikan sabitan dan menjatuhi mereka hukuman mati.

Sirul melarikan diri ke Australia sebelum keputusan terakhir.

Dia ditahan di pusat tahanan sejak 2015 selepas ditangkap polis Australia. Sirul memohon suaka politik di Australia, namun ditolak pada 2019.

BBerkaitan

Latest articles