Dakwaan Belanja Bahan Kempen Lebih Had, Pembangkang Tiada Modal – Mohamad Hasan

SEREMBAN:Calon Barisan Nasional (BN) di Parlimen Rembau, Datuk Seri Mohamad Hasan menganggap pembangkang sudah tiada modal sehingga cuba mengaitkannya berhubung perbelanjaan bahan kempen seperti papan iklan (billboard) dan bendera.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi BN itu berkata, beliau tidak tahu mengenai perkara tersebut boleh menjadi modal isu malah memaklumkan perbelanjaan beliau ketika ini masih di peringkat awal dan melibatkan perbelanjaan yang sedikit.

“Billboard ini dihadiahkan kepada saya bukan saya yang buat (billboard), ada kawan yang nak tolong. Saya baharu keluarkan sedikit untuk belanja pilihan raya, billboard itu rakan-rakan saya mahu membantu, bukan saya yang buat, ada yang mahu membantu buatkan bendera, buatkan billboard, air mineral, itu bukan perbelanjaan saya.

“Perbelanjaan saya baru untuk bayar makan budak-budak (jentera) dan perbelanjaan di bilik gerakan.  Saya tidak tahu ia menjadi isu, ada yang mahu membantu, saya tidak menegah malah mengalu-alukan siapa-siapa yang mahu membantu Alhamdulillah, bukan jentera sahaja yang membantu secara sukarela tetapi kawan-kawan juga banyak membantu,” katanya ketika ditemui pemberita bertemu dengan orang ramai di Pasar Malam Taman Tuanku Jaafar di sini hari ini.

Terdahulu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Rembau membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Rembau, di sini, bagi memohon pihak berkuasa itu serta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membuat siasatan ke atas parti lawan yang didakwa mereka melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Ketua Cabang Keadilan Cabang Rembau, Mohd. Hafiz Mohamad berkata, laporan tersebut dibuat terhadap calon-calon Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) yang bertanding di Parlimen Rembau pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) kali ini.

Menurut Mohd. Hafiz, pihaknya mendapati kedua-dua parti berkenaan memasang terlalu banyak papan iklan dan bendera parti di seluruh kawasan Parlimen Rembau.

Beliau memaklumkan, jumlah bahan kempen yang dipasang tersebut adalah sangat melampau terutamanya di kawasan sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Paroi.

“Pemantau kami yang bergerak di setiap DUN mendapati lebih 50 papan iklan bersaiz 10×30 kaki dan 20×40 kaki dipasang di jalan besar Kota (Rembau) ke Sendayan,” katanya.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,604FollowersFollow
20,300SubscribersSubscribe

Terkini