#Coronavirus: Hotel di Malaysia melaporkan kehilangan pendapatan sebanyak RM40 juta

Hotel di Malaysia melaporkan sejumlah 95,972 pembatalan tempahan bilik disebabkan novel coronavirus (2019-nCoV) yang merebak dengan cepat , mengakibatkan kerugian hasil lebih daripada RM40 juta pada Sabtu lepas (8 Feb).

Ini didedahkan oleh Persatuan Hotel Malaysia (MAH) dalam satu kenyataan hari ini, yang menekankan bahawa mereka telah bertemu dengan kementerian yang berkaitan sebagai persediaan pakej rangsangan kerajaan bagi industri pelancongan.

Presiden MAH Kamaruddin Baharin berkata kebanyakan pembatalan bilik meningkat akhir bulan ini, dengan majoriti adalah pelancong dari China.

“Terdapat juga pembatalan dari rakyat tempatan Malaysia, dari Hong Kong, Singapura, Taiwan, Vietnam, Korea Selatan dan negara-negara lain.

“Kami mengesan pembatalan tempatan hotel ahli kami dan jumlahnya semakin meningkat setiap hari … Orang ramai takut untuk melancong dan itu lah masalahnya, walaupun keadaan di Malaysia berada dalam keadaan terkawal dan negara selamat untuk pelancongan,” katanya.

Menurut data yang disediakan oleh MAH, hotel di Kuala Lumpur dan Sabah menerima tamparan terbesar, dengan kerugian hasil akibat pembatalan untuk tempoh 22 Jan hingga 29 Feb masing-masing berjumlah RM11.29 juta dan RM10.48 juta.

MAH berkata beliau telah bertemu dengan Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Mohamaddin Ketapi, serta pemain industri utama yang berkepentingan, dalam satu mesyuarat yang dipanggil oleh kementerian kewangan sebagai persediaan pakej rangsangan kerajaan bagi industri pelancongan.

“Menteri-menteri secara terbuka menyatakan kesanggupan untuk mempertimbangkan penggantungan sementara sumbangan mandatori tertentu oleh majikan pelancongan, serta memperkenalkan pelepasan cukai peribadi untuk individu Malaysia yang melancong dalam negara pada tahun 2020,” kata ketua pegawai eksekutif MAH, Yap Lip Seng.

Yap berkata industri itu juga sedang memohon pengurangan kadar cukai pelancongan dari RM10 kepada RM1 setiap bilik setiap malam sehingga akhir tahun ini, untuk meningkatkan kedatangan pelancong antarabangsa.

Untuk menggalakkan penduduk tempatan untuk melancong dan menginap di hotel, MAH meminta pelepasan cukai pendapatan peribadi sehingga RM1,000 seorang untuk mereka yang tinggal di hotel yang berdaftar dengan kementerian pelancongan.

Persatuan ini juga mencadangkan pengecualian sementara cukai perkhidmatan untuk hotel, sebagai sebahagian daripada inisiatif Tahun Melawat Malaysia untuk menangani kesan negatif coronavirus.

Mereka juga antara lainnya meminta diskaun 10% untuk bil air selama enam bulan, penggantungan sementara terhadap sumbangan majikan kepada KWSP dan perintah gaji minimum.

Tambahan pula, MAH berkata industri itu boleh mendapat manfaat daripada penubuhan khas termasuk dana pemasaran pelancongan, kempen pemulihan dan kemudahan jaminan bantuan, dan sokongan perbankan umum. – TheEdgeMarket

BBerkaitan

Latest articles