Bapa Tiri Warga Bangladesh Dipenjara 22 Tahun, 15 Sebatan Rogol Anak Tiri Hingga Lahirkan Anak

KUALA LUMPUR: Seorang warga Bangladesh dihukum penjara 22 tahun dan 15 sebatan oleh Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini selepas didapati bersalah atas pertuduhan melakukan sumbang mahram terhadap anak tirinya sehingga melahirkan anak, tiga tahun lepas.

Hakim Datin Surita Budin menjatuhkan hukuman itu selepas mendapati tertuduh yang berusia 44 tahun bersalah di akhir kes pembelaan dan memerintahkannya menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh tangkap pada 20 Februari 2020.

“Setelah mendengar mitigasi tertuduh dan pemberatan oleh pihak pendakwaan, tiada kompromi terhadap kes sumbang mahram. Tertuduh sepatutnya melindungi anak tirinya yang berusia 13 tahun (ketika kejadian).

“Tindakan tersebut umpama haruan makan anak dan meninggalkan trauma kepada mangsa,” katanya.

Mengikut pertuduhan, lelaki itu melakukan sumbang mahram terhadap anak tirinya yang ketika itu berusia 13 tahun di Kampung Orang Asli Tekir, Mentera, Labu Batu 10, di sini, kira-kira 10.30 malam, 15 Februari 2020.

Pertuduhan mengikut Seksyen 376B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang 10 tahun dan tidak lebih 30 tahun dan sebatan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Goh Hsiao Tung manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Semasa rayuan bagi meringankan hukuman, tertuduh merayu hukuman ringan kerana dia mengalami sakit belakang akibat kemalangan.

Goh memohon hukuman setimpal kerana tertuduh telah menganiaya mangsa yang asid deoksiribonukleik (DNA) tertuduh dan anak yang dilahirkan mangsa adalah sepadan selain tiada bukti kukuh yang menunjukkan peniaga kain itu tidak berada di tempat kejadian.

“Anak tiri tertuduh telah kehilangan ibu kandungnya akibat kanser otak, oleh itu mangsa bergantung sepenuhnya ke atas tertuduh untuk dilindungi dan menjaga mangsa, bagaimanapun tertuduh telah mengambil kesempatan terhadap mangsa.

“Mangsa dianiaya sebanyak empat kali sehingga mangsa berumur 13 tahun. Bagi seorang kanak-kanak, kehidupannya sepatutnya fokus kepada pelajaran dan kegembiraan, bagaimanapun terjejas kerana mangsa kini ibu tunggal kepada anaknya sambil perlu meneruskan pelajaran,” katanya. – Bernama

BBerkaitan

Latest articles