Bantu Masyarakat Luar Bandar Dengan Strategi Ekonomi Khas

Kerajaan perlu menyediakan pelan khusus ekonomi terhadap masyarakat luar bandar yang juga menerima kesan besar susulan wabak Covid-19.

Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata jumlah kemiskinan di luar bandar pastinya bertambah jika tiada langkah-langkah khusus untuk mengatasinya.

“Malah dengan semakan kadar kemiskinan terbaru, jumlah kemiskinan luar bandar telah berganda.

“Ini akan menyebabkan jurang keberadaan bandar dan luar bandar semakin melebar,” demikian memetik kenyataan medianya.

Antara langkah yang difikirkan perlu adalah memberi tumpuan terhadap Felda, dengan pemberian insentif untuk membangunkan asetnya melalui kepelbagaian penanaman dan penternakan.

Begitu juga sektor penternakan dan industri perikanan yang perlu diberikan perhatian khusus untuk meningkatkan ekonomi masyarakat di luar bandar.

“Malaysia adalah negara lautan dan potensi lautan kita sangat luar biasa, tetapi tidak dioptimumkan,” katanya.

Malah, Mohamad mencadangkan agar Malaysia mengoptimumkan peluang untuk menjadi pengimport makanan terbesar ke negara-negara di Timur Tengah.

“Malaysia mesti mendahului persaingan dengan menawarkan kepakaran, sumber dan logistik untuk menjadi pengeksport utama sumber makanan kepada negara Timur Tengah,” katanya.

Bekas menteri besar Negeri Sembilan itu juga mencadangkan agar kerajaan menyediakan program kemahiran kepada generasi muda untuk meningkatkan kebolehan kerja mereka di luar bandar.

Apatah lagi di waktu ini, beliau berpendapat penghijrahan ke luar bandar ‘tidak sesuai’ di kalangan generasi muda untuk mencari pekerjaan.

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,802FollowersFollow
20,900SubscribersSubscribe

Terkini