Banjir Selangor: Kerajaan PH Kena Jawab Pembatalan Projek Canal City

KUALA LUMPUR: Kerajaan Barisan Nasional (BN) sebenarnya telah ‘berfikir ke hadapan’ dalam isu banjir dengan memperuntukkan sebanyak RM3 bilion bagi projek Canal City.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberitahu projek tebatan banjir berskala besar di Shah Alam itu bagaimanapun tergendala selepas Pakatan Harapan (PH) mengambil alih pentadbiran Selangor selepas Pilihan Raya Umum Ke-12.

Katanya, projek itu dilaksanakan oleh BN sebelum tahun 2008.

”Lokasi projek tersebut adalah ke selatan Majlis Perbandaran Shah Alam iaitu sekitar Taman Seri Muda dan Kota Kemuning.

”Ia melibatkan pembinaan terusan air utama sepanjang 18km merentasi daerah Klang hingga ke daerah Hulu Langat yang akan menghubungkan Sungai Klang dengan Sungai Langat dengan matlamat mengalihkan 30 peratus air dari Sungai Klang ke Sungai Langat pada waktu puncak.

”Beberapa terusan sekundar juga akan dibina,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Ujar Najib, projek tersebut turut akan membina beberapa takungan air yang amat besar (seperti HORUS) untuk menyimpan air yang akan menjadi sumber air penduduk Selangor.

”Projek telah mula dibina pada tahun 2007 sehingga tahun 2009 tetapi tergendala apabila kerajaan Pakatan ambil alih Selangor selepas PRU12,” ujarnya.

Apabila banjir besar melanda Shah Alam baru-baru ini, Najib menggesa kerajaan negeri menjawab kepada rakyat mengapa ia dibatalkan kerana sebeluk ini PH Selangor memberi alasan projek itu tidak memberi manfaat besar bagi Selangor.

”Akhirnya, tanah yang dikhususkan bagi projek ini dijual oleh kerajaan Selangor dengan harga murah giler kepada developerdua minggu sebelum PRU13,” dakwa beliau.

Najib berpendapat, Selangor wajar mengkaji semula pelaksanaan projek ini jika terusan air ini dapat mengurangkan risiko banjir, di samping dapat menambah rizab air mentah negeri itu.

BBerkaitan

Latest articles