Amira Aisya Wakili Muda Di DUN Puteri Wangsa

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), Amira Aisya Abd Aziz diumumkan sebagai calon pertama parti itu untuk kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Puteri Wangsa pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Bercakap di majlis pengumuman secara langsung di Facebook malam tadi, Amira Aisya, 27, berhasrat membawa kepentingan pendidikan dalam kempen PRN Johor atas alasan ia dapat membangunkan masyarakat.

Bersandarkan kepada latar belakang kedua-dua ibu bapanya sebagai guru, Amira Aisya tidak melihat tempoh berpolitiknya yang masih baru sebagai penghalang untuk turut bertanding.

“Saya sentiasa percaya pendidikan itu key to society. Sewaktu saya membesar di Kampung Melayu Majidee, rumah nenek, saya lihat bagaimana seseorang pemimpin itu korup, bila negara ada pemimpin salah guna kuasa, ada pemimpin tamak harta kedudukan, ia akan mengakibatkan sistem sosio ekonomi tidak bagus terutama sekali bagi golongan terpinggir.

“Ramai kawan-kawan saya di zaman kanak-kanak keciciran dalam pendidikan, ada yang mengandung sewaktu di sekolah, terjerumus dalam dadah,“ katanya.

Presiden Muda, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dalam pada itu menyifatkan Amira Aisya sebagai individu yang menjadi tulang belakang dan penggerak parti itu sejak penubuhannya.

“Saya harap sahabat-sahabat, keluarga dari DUN Puteri Wangsa dapat memberi peluang kepada wanita muda ini untuk wakili sahabat ke peringkat DUN dan perjuangkan isu rakyat, kebajikan, reformasi pendidikan,” katanya.

Untuk rekod kerusi DUN Puteri Wangsa dimenangi calon Pakatan Harapan daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Mazlan Buang dengan majoriti 24,959 dalam pertandingan lima penjuru dalam PRU14 yang lalu.

Namun baru-baru ini Mazlan yang juga bekas Pengerusi Bersatu Johor mengumumkan keluar Bersatu atas alasan tidak percaya kepada kepimpinan presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

BBerkaitan

Latest articles