Akui SOP Lemah, JAKIM Sedia Lakukan Penambahbaikan

Berkenaan isu daging import yang diragui status halalnya, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengakui wujud kelemahan prosedur operasi standard (SOP) dalam pembanguan pensijilan halal.

Pengarah Bahagian Penyelidikan JAKIM, Datuk Dr Sirajudin Suhaimee, berkata dalam membangunkan SOP itu, JAKIM tidak bekerjasama dengan beberapa agensi lain.

Dalam menangani isu itu, beliau berkata JAKIM bersedia mengemas kini dan mengenal pasti SOP yang menyebabkan ketirisan bagi memastikan daging import yang diragui status halalnya, tidak berlaku lagi pada masa depan.

“Kalau nak kata tidak (ada kelemahan), ia adalah mustahil sebab kita sebagai manusia mesti ada kesilapan berlaku.

“SOP itu sudah ada sejak sekian lama. Berlaku ketirisan di beberapa aspek yang perlu dikemas kini dan diperkuat supaya ia tak berlaku lagi,” katanya melalui segmen tanya JAKIM bertajuk ‘SOP Halal: Di mana Silapnya’ yang disiarkan di laman Facebook JAKIM, hari ini.

Dr Sirajudin berkata, JAKIM bukan satu-satunya agensi yang menguruskan proses pensijilan halal dan pengimportan daging halal ke negara ini hingga sampai ke tangan pengguna.

Katanya, terdapat 344 agensi yang terbabit dalam keseluruhan proses pensijilan halal dan JAKIM tidak terbabit dalam keseluruhan proses pengimportan daging sejuk beku ke negara ini

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,802FollowersFollow
20,900SubscribersSubscribe

Terkini