Agrico Qatar berminat dapatkan bekalan minyak sawit Malaysia – PM

KUALA LUMPUR: Syarikat pertanian organik berasaskan sistem hidroponik di Qatar, Agrico Agriculture Development W.L.L. (Agrico Qatar) berhasrat untuk mendapatkan bekalan minyak sawit mentah bagi kilang penapisan minyak kelapa sawit milik Agrico di Malaysia.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata perkara itu antara yang disuarakan ketika menerima kunjungan hormat Pengerusi Agrico Qatar Ahmed Hussain Al-Khalaf di pejabatnya semalam.

“Insya-Allah, Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) dan Kerajaan Negeri Selangor sedang menyelaraskannya. Produk ini seterusnya akan menjadi produk-produk berkualiti tinggi yang berpotensi dieksport ke Qatar, Tanzania, Afghanistan, India, dan negara-negara di rantau Asia Barat,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Turut hadir pada sesi kunjungan hormat itu, Duta Qatar ke Malaysia, Salah Mohammed Al-Sorour serta wakil-wakil daripada MITI dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA).

Kerajaan Malaysia akan terus memperkukuhkan jaringan perniagaan-ke-perniagaan antara Malaysia dan Qatar serta mengalu-alukan syarikat-syarikat dari Qatar untuk meneroka pelbagai peluang perdagangan dan pelaburan di Malaysia.

Perdana Menteri berkata, Agrico Qatar adalah satu-satunya syarikat pertanian organik berasaskan sistem hidroponik di Qatar yang mengguna pakai teknologi terkini secara mampan.

Melalui kaedah ini, katanya Agrico berjaya menghasilkan kira-kira 3,000 tan metrik sayur-sayuran dan buah-buahan yang berkualiti sepanjang tahun, memenuhi sekurang-kurangnya 90 peratus permintaan pasaran tempatan Qatar.

Pada tahun 2023, Agrico Qatar melalui Agrico (M) Sdn Bhd menyasarkan untuk melaksanakan projek-projek dalam tiga sektor iaitu penapisan minyak sawit, pertanian dan keselamatan makanan, dengan nilai pelaburan dianggarkan sebanyak RM1.5 hingga RM2.0 bilion.

Ia selari dengan Wawasan 2030 Qatar dan Pelan Tindakan Dasar Keterjaminan Makanan Negara 2021-2025, Malaysia menyambut baik usaha-usaha pihak swasta dalam menyokong agenda-agenda kerajaan ke arah menjamin keselamatan makanan serta memantapkan lagi rantaian bekalan makanan bagi kedua-dua negara. – BERNAMA

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,868FollowersFollow
21,200SubscribersSubscribe

Terkini