Kesucian Dua Tanah Haram Mesti Mengatasi Segala Konflik, perselisihan – Presiden UMNO

KUALA LUMPUR,Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan Makkah al-Mukarramah dan Madinah al-Munawwarah mesti kekal terpelihara daripada sebarang bentuk konflik, ancaman atau tindakan ketenteraan tanpa mengira pihak yang terlibat.

Beliau berkata, sebarang tindakan yang boleh mengancam keselamatan orang awam, jemaah haji dan umrah serta kesucian dua tempat suci umat Islam itu perlu ditolak dan dikecam sekeras-kerasnya.

“Saya mengikuti dengan penuh keprihatinan perkembangan terkini yang menyentuh keselamatan dan kesucian Dua Tanah Haram.

“Pendirian saya jelas: Makkah al-Mukarramah dan Madinah al-Munawwarah mesti kekal terpelihara daripada sebarang bentuk konflik, ancaman atau tindakan ketenteraan,” katanya dalam kenyataan rasmi hari ini.

Kenyataan Ahmad Zahid itu menyusuli perkembangan keselamatan di rantau berkenaan. Pada 16 September lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menyatakan pendirian Malaysia susulan sebuah dron yang berjaya dipintas berhampiran Makkah, sambil menegaskan sebarang percubaan mengancam keselamatan dan kesucian kota itu tidak boleh diterima.

Ahmad Zahid berkata, Malaysia menghormati kedaulatan, keselamatan dan keutuhan wilayah Arab Saudi selain menghargai hubungan persaudaraan erat yang sekian lama terjalin antara kedua-dua negara.

Menurut beliau, sebesar mana sekalipun perselisihan politik atau ketenteraan yang berlaku, kesucian Dua Tanah Haram tidak boleh dijadikan medan pertarungan atau bahan pertaruhan.

Sehubungan itu, beliau menyeru seluruh umat Islam supaya bersatu dan bersolidariti dalam mempertahankan kesucian Makkah dan Madinah dengan melangkaui perbezaan politik serta sempadan negara.

Gesaan itu dibuat ketika beberapa badan Islam antarabangsa turut menyuarakan kecaman terhadap serangan yang menyasarkan Makkah dan wilayah Madinah serta menyatakan solidariti bersama Arab Saudi dalam melindungi tempat suci dan orang awam.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid turut mendoakan Penjaga Dua Tanah Suci, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud serta Putera Mahkota merangkap Perdana Menteri Arab Saudi, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud terus diberikan kesihatan dan kesejahteraan.

Beliau turut mendoakan supaya Arab Saudi terus dikurniakan keamanan, kestabilan dan kemakmuran serta Dua Tanah Haram dan seluruh tetamu Allah dilindungi daripada segala ancaman dan keburukan.

BBerkaitan

Latest articles