JOHOR BAHRU: Seorang lelaki berusia 40-an yang sudah beristeri dicekup bersama seorang janda berusia 30-an dalam serbuan dilakukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) di sebuah rumah, awal pagi semalam.
Serbuan kira-kira jam 3.15 pagi itu dilakukan selepas pihak berkuasa menerima maklumat mengenai kegiatan mencurigakan pasangan berkenaan.
Menurut sumber, wanita terbabit tinggal di rumah tersebut bersama anaknya. Difahamkan sebelum kejadian, dia sempat menyuruh anaknya tidur awal kerana perlu ke sekolah keesokan hari.
“Selepas memastikan anak betul-betul tidur, lelaki berkenaan datang menaiki motosikal dan terus masuk ke bilik wanita tersebut,” kata sumber itu.
Bagaimanapun, ‘pertemuan sulit’ pasangan itu tidak kesampaian apabila rumah mereka diketuk penguat kuasa yang hadir membuat pemeriksaan mengejut.
Ketika ditahan, lelaki terbabit memberi alasan kononnya hanya datang menghantar wanita itu pulang dari kerja, selain singgah untuk menggunakan tandas kerana mengantuk.
Siasatan mendapati lelaki berkenaan sebenarnya sudah beristeri dan mempunyai anak di negeri lain.
Dia hanya pulang bertemu keluarga sebulan sekali dengan alasan menjelaskan bil utiliti.
Namun, sepanjang berada di Johor Bahru, dia dipercayai menjadikan wanita berstatus janda itu sebagai tempat ‘bermanja’.
Kes kini disiasat di bawah enakmen syariah negeri Johor dan pasangan berkenaan boleh dikenakan tindakan lanjut.