98 % Permohonan Lanjut Moratorium Bersasar Diluluskan

Sejumlah 98 peratus permohonan dibuat individu serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk lanjutan moratorium bersasar pembayaran balik pinjaman yang diproses sehingga September ini, diluluskan.

Persatuan Bank-Bank Malaysia, Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dalam satu kenyataan bersama berkata, pihak bank kekal komited menyokong peminjam atau pelanggan terjejas memandangkan fasa moratorium bersasar akan bermula esok.

Katanya, industri perbankan menerima pakai proses permohonan dan dokumentasi yang dipermudahkan bagi bantuan pembayaran balik yang disasarkan.

Pihak perbankan juga memberi jaminan bahawa penerimaan moratorium lanjutan dan fleksibiliti pembayaran balik yang disasarkan dalam tempoh ini tidak akan menjejaskan laporan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat individu dan PKS terbabit.

“Peminjam atau pelanggan yang mengemukakan permohonan bantuan pembayaran balik bersasar setakat ini tetapi masih belum mendapat maklum balas daripada bank mereka, akan menerima makluman tidak lama lagi.

“Sebagai alternatif, peminjam atau pelanggan juga boleh menghubungi bank mereka untuk menyemak status permohonan jika tiada kemas kini daripada bank,” kata kenyataan itu.

Pihak bank ingin meyakinkan peminjam atau pelanggan bahawa mereka yang sudah memohon bantuan dengan dokumen berkaitan, tetapi belum mendapat maklum balas daripada bank mereka, tidak akan dikenakan denda.

Katanya, pihak bank sedang berusaha memproses semua permohonan bantuan pembayaran balik bersasar secepat mungkin.

“Industri perbankan sedar walaupun ekonomi semakin pulih, ramai peminjam atau pelanggan mungkin masih cuba mengukuhkan kedudukan dan mengorientasikan diri mereka di tengah realiti dan ketidaktentuan baharu.

“Jika kewajipan pembayaran balik menjadi cabaran pada bulan akan datang, peminjam atau pelanggan boleh yakin bahawa ruang untuk membincangkan pengaturan pembayaran balik alternatif akan kekal terbuka,” tambah kenyataan itu. – BERNAMA

Komen

Berkaitan

Media Sosial

19,954FansLike
3,790FollowersFollow
20,800SubscribersSubscribe

Terkini